U kent het waarschijnlijk wel, u trekt door maar het water in de wc komt omhoog. U heeft te maken met een verstopte wc. Dit is geen leuk probleem, maar het is wel mogelijk om het snel op te lossen. Maar hoe kunt u zelf eigenlijk een wc ontstoppen? Lees verder voor tips!

Oorzaken van een wc verstopping

Het is fijn om te weten hoe een wc verstopping ontstaat. Zo kunt u dit in de toekomst voorkomen. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken voor u op een rijtje:

  • Het gebruik van te veel wc papier
  • Het doorspoelen van vochtige doekjes of te dik wc papier
  • Het doorspoelen van producten voor vrouwelijke hygiëne
  • Het doorspoelen van afval zoals: etensresten, olie, vetten, verf, …
  • Het doorspoelen van geurblokjes

Wat kunt u zelf doen om de wc te ontstoppen

De wc ontstoppen met een rubberen handschoen

Het is handig om eerst met een rubberen handschoen te voelen of u de oorzaak van de verstopping kunt vinden. Soms is het namelijk een toiletpapier prop die voor de verstopping zorgt. In dit geval kunt u vaak gemakkelijk de prop weghalen.

Een wc-ontstopper

Vaak is het probleem wel op te lossen met een wc-ontstopper, ook wel een plopper genoemd. Spoel voor gebruik eerst de wc-ontstopper af en laat hem even weken in heet water. Hierdoor wordt het rubber van de ontstopper zachter en werkt deze beter.

Heet water

Wacht eerst totdat er genoeg ruimte is in de toiletpot en giet hier daarna een emmer heet water in. Voeg ook een klein beetje afwasmiddel toe. De combinatie van het afwasmiddel en warm water helpt met het oplossen van vetten. Laat dit in uw toiletpot staat tot het water weer is weggelopen. Spoel daarna door.

Uw wc ontstoppen met soda, azijn en heet water

Een mengsel van soda en azijn kan ook helpen met het ontstoppen van uw wc. Dit mengsel laat u een paar minuten inwerken, waarna u het met een emmer heet water in het toilet giet. Dit laat u vervolgens een hele nacht inwerken, waarna u in de ochtend als het goed is weer de wc kan doorspoelen.

Doe deze dingen niet om uw wc te ontstoppen

Op het internet staan ook methodes voor het ontstoppen van uw wc die wij zeker afraden. Een van deze methodes is het gebruiken van chemisch ontstoppingsmiddel. Mogelijk helpt het wel bij het ontstoppen van uw wc. Waarom wij het afraden is omdat chemisch ontstoppingsmiddel schade kan aanrichten aan uw riolering. Wanneer u te veel gebruikt gaat het middel ook werken op de riolering en dat zorgt voor schade. Dit kan leiden tot ergere problemen zoals een lekkage. Een andere methode die wordt aanbevolen op het internet is het zelf ontstoppen met een ontstoppingsveer. Het is mogelijk dat de ontstoppingsveer vast komt te zitten of ook schade aanricht in uw wc of uw leidingen. De veren zijn meestal ook te kort voor het verhelpen van een ontstopping die wat dieper zit.

 

Lukt het niet om uw wc te ontstoppen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.