Veel mensen hebben geen idee, wat het expansievat in hun woning doet. Laat staan, dat zij weten hoe het vat is opgebouwd! In dit artikel vertellen onze loodgieters meer over de werking van dit kritieke onderdeel van het circuit rond uw cv-installatie. Mede doordat het expansievat een grote rol heeft in het voorkomen van ongelukken en schade aan uw cv-ketel, is het belangrijk om dit apparaat regelmatig te laten onderhouden. Voor het onderhouden van een expansievat kunt u bij ons terecht. De samenstelling van het apparaat maakt het zeer onverstandig om zelf aan de slag te gaan met het onderhouden hiervan. Wanneer heeft u het expansievat in uw woning voor het laatst laten onderhouden?

De manier waarop het expansievat is opgebouwd

Een expansievat bestaat uit drie componenten, namelijk: de linkerkamer, de rechterkamer en een membraan. Het membraan is bewegelijk en kan daardoor beide kanten op bewegen. Dit is noodzakelijk, om te slagen in het doel waarmee een expansievat wordt opgehangen in uw woning. Een van beide kamers is gevuld met heet water, wat vanuit de cv-ketel naar het vat stroomt. De andere kamer in het expansievat wordt gevuld met een gas. In veel gevallen gebruikt men stikstof. Deze stof heeft de eigenschap, dat het eenvoudig samen te persen is.

Werking en doel van het expansievat

Het expansievat wordt gebruikt om de druk op het circuit rond de cv-ketel in huis niet te groot te laten worden. Vaak mag deze druk niet hoger dan drie bar zijn. Mocht de druk verder verhoogd worden, dan kan dit leiden tot het springen van de leidingen. Wist u dat het water bij het verwarmen hiervan met 3% uit kan zetten? Op het moment dat het hete water naar het expansievat stroomt, zal het membraan richting de kamer met het gas bewegen. Op deze manier neemt de druk op het gas toe, maar de druk op de leidingen juist af. Als de druk gedaald is, zal de membraan terug naar de kamer met water bewegen.

Een overstortventiel als alternatieve oplossing bij nood

Mocht er sprake zijn van een noodsituatie, dan zal het overstortventiel gebruikt worden. Dit ventiel voert automatisch heet water af uit het circuit rond de cv-ketel. Op deze manier wordt voorkomen, dat de druk op het circuit te groot wordt. Het gebruik van het overstortventiel is echter alleen interessant, wanneer het expansievat niet voor een oplossing kan zorgen bij een toenemende druk.