Men kan zich wellicht afvragen of er überhaupt redenen zijn om niet voor vloerverwarming te kiezen wanneer die mogelijkheid zich voordoet. Er zijn immers zeer veel voordelen aan vloerverwarming verbonden, zodat het eigenlijk altijd wel de moeite waard is om voor vloerverwarming te kiezen. Toch zijn er situaties te bedenken waarin het aanleggen van vloerverwarming niet de beste optie is. We zullen in dit artikel enkele voor- en nadelen op een rijtje zetten. Zo weet u uiteindelijk zeker waar u het beste voor kunt kiezen en krijgt u achteraf geen spijt van de keuze.

Nadelen:

  • Lastig te repareren
  • Lastig installatieproces
  • Initiële investering

Lastig installatieproces van vloerverwarming

Het installeren van vloerverwarming is een flinke klus, wanneer u al een vloer in uw woning heeft moet deze soms opengebroken worden om het te kunnen installeren!

Lastig te repareren

Het is niet iets waar u direct al aan denkt bij het aanleggen van vloerverwarming, maar wanneer er een probleem optreedt is het nagenoeg onmogelijk om de vloerverwarming eventjes te repareren. De buizen van de vloerverwarming waar het warme water door vervoerd wordt liggen namelijk verspreid in de vloer en zijn daarbij in het beton gefreesd. U kunt dus niet zo makkelijk bij de leidingen komen. Het komt niet zo vaak voor, maar wanneer er bijvoorbeeld een lekkage optreedt, is het erg lastig om het probleem te verhelpen. Zorg dus dat de vloerverwarming vakkundig wordt aangelegd en dat u een goede verzekering afsluit zodat u in het geval van problemen niet zelf de kosten hoeft te dragen.

Initiële investering

Het is voor u vast geen verrassing dat de initiële aanschaf van vloerverwarming een prijskaartje heeft. Maar op de lange termijn kunt u zeker besparen op kosten. Zie het daarom als een investering in de toekomst!

Voordelen:

  • Koelen in de zomer
  • Gelijkmatige verwarming
  • Geen radiatoren zichtbaar

Koelen met vloerverwarming

Sommige methoden van vloerverwarming kunnen een woning koelen. Daardoor is de vloerverwarming ook in de zomer te gebruiken, en wel als vloerverkoeling. Het wordt in de ruimte kouder dan zonder de vloerverwarming. Met radiatoren kan dit veelal niet en kunt u dus niet de woning in de hetere perioden van het jaar laten afkoelen. Dit is dus een extra reden om voor vloerverwarming te kiezen.

Gelijkmatige verwarming

Door middel van vloerverwarming wordt de warmte in uw woning gelijkmatig over de vloer verdeeld in plaats van op enkele plekken waar radiatoren aanwezig zijn. Dit is een gunstig omdat er dan een betere balans bestaat.

Geen radiatoren zichtbaar

Wanneer u gebruik maakt van vloerverwarming heeft u geen last van radiatoren die aan de muur hangen. Dit geeft een rustiger ogende kamer en kan beter bij het design van uw huis passen.

Behoefte aan advies van een expert?

Wilt u weten of vloerverwarming past in uw huis en wat uw specifieke voor- of nadelen zijn? Neem dan contact op met de loodgieter in Barendrecht!