Er zijn veel voordelen aan vloerverwarming verbonden, zodat het eigenlijk altijd wel de moeite waard is om voor vloerverwarming te kiezen. Toch zijn er situaties te bedenken waarin het aanleggen van vloerverwarming niet de beste optie is. We zullen in dit artikel enkele voor- en nadelen op een rijtje zetten. Zo kunt u overwegen wat voor u de beste keus is.

Voordelen van vloerverwarming

  • Gelijkmatige verwarming

Door middel van vloerverwarming wordt de warmte in uw woning gelijkmatig over de vloer verdeeld in plaats van op enkele plekken waar radiatoren aanwezig zijn. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onder.

  • Zuinig

Een vloerverwarming werkt op een aanvoegtemperatuur van 30°C tot 45 °C. Dat is veel zuiniger dan de radiatoren die werken op een aanvoegtempratuur van 70-80°C. Een vloerverwarming is 10% tot 20% energiezuiniger dan radiatoren.

  • Koelen met vloerverwarming

Sommige methoden van vloerverwarming kunnen een woning koelen. Daardoor is de vloerverwarming ook in de zomer te gebruiken, en wel als vloerverkoeling. Het wordt in de ruimte kouder dan zonder de vloerverwarming. Met radiatoren kan dit veelal niet en kunt u dus niet de woning in de hetere perioden van het jaar laten afkoelen. Dit kan alleen als uw vloerverwarming is aangesloten op een warmtepomp.

  • Geen trek en tocht

Door de vloerverwarming zijn er geen grote temperatuur verschillen in de kamer. Dit gaat trek en tocht tegen. Door minder stofcirculatie wordt de kans op huisstofmijt verkleind. En door de meer gelijke temperatuur wordt de luchtvochtigheid beter gecontroleerd. U heeft daardoor minder last van ongedierte.

  • Meer vrijheid

Radiatoren zijn niet meer nodig wanneer u gebruik maakt van vloerverwarming. Dit zorgt voor meer ruimte. U heeft ook meer vrijheid in het bepalen van een type vloer. Vloerverwarming gaat goed samen met tapijt, tegels, laminaat, hout, stenen en meer.

Nadelen van vloerverwarming

  • Lastig installatieproces

Het installeren van vloerverwarming is een flinke klus, wanneer u al een vloer in uw woning heeft moet deze opengebroken worden om het te kunnen installeren. Nadat de vloerverwarming is gelegd moet er ook weer een nieuwe vloer gestort worden. Over dit proces gaat erg veel tijd.

  • Lastig te repareren

Het repareren van vloerverwarming gaat zeker niet gemakkelijk. De buizen van de vloerverwarming waar het warme water door vervoerd wordt liggen namelijk verspreid in de vloer en zijn daarbij in het beton gefreesd. U kunt dus niet zo makkelijk bij de leidingen komen. Zorg dus dat de vloerverwarming wordt aangelegd door een ervaren loodgieter. Sluit een goede verzekering af zodat u in het geval van problemen niet zelf de kosten hoeft te dragen.

  • Duur

Het laten leggen van vloerverwarming is duur. Ook al kunt u besparen met de vloerverwarming zal het toch even duren voordat u de investering heeft terug verdient. De prijs voor het installeren van vloerverwarming per vierkante meter hangt af van hoe groot het oppervlak is dat u wilt laten installeren.

  • Hoogteverschil

Als u vloerverwarming laat installeren in een al bewoond huis zal de vloer eruit moeten. De vloer zal hierna hoger liggen. Hiermee verliest u ruimte en zal u uw deuren ook moeten aanpassen.

 

Wilt u weten of vloerverwarming past in uw huis? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!