Kort antwoord: je hoeft niet direct de loodgieter te bellen bij een lage waterdruk. Er kunnen namelijk veel verschillende oorzaken zijn van een lage waterdruk. Laten we vooropstellen dat in Nederland de watertoevoer dermate goed geregeld is, dat alle verstoringen en lichte terugvallen in de waterdruk, direct waarneembaar zijn. Met andere woorden: we zijn in die zin een verwend volkje. Niet erg, houdt ons als land heel scherp, maar het is wel zaak om goed na te denken over wat dan de oorzaken van die lage druk kunnen zijn.
Een warme dag…
Een van de oorzaken van een lage waterdruk, is simpelweg het feit dat het buiten warm is. Mensen gebruiken meer water, zetten massaal de sproeier aan en zorgen voor veel doorstroming van water. Soms valt daardoor de druk wat weg. Duurt nooit lang, maar weet wat de oorzaak is.
… Of je eigen onkunde
Soms wordt het ook veroorzaakt door je eigen onkunde. Een standaardvraag van de waterleidingmaatschappij als je over dit onderwerp belt: staat de hoofdkraan helemaal open. Eeeuh, ja, goede vraag. Met andere woorden: check dat eerst voordat je in de pen klimt.
Last but not least
Op sommige plekken in Nederland kan het zo zijn dat er veel kalk in het water zit. Niet erg, maar het betekent wel dat je wat vaker zeefjes en ander spul schoon moet maken. Die zeefjes, dat zijn de zeefjes in het spuitstuk van de kraan. Daar hoop zich, heel geleidelijk, viezigheid op. Spoel die viezigheid uit met azijn en je zult zien: meer doorstroming!