Rioollucht in huis is erg vervelend en kan ook slecht zijn voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Wij vertellen u wat de oorzaken zijn van de rioollucht in huis en geven u tips om de rioollucht in uw huis te verwijderen.

Hoe ontstaat de rioollucht in huis?

Rioollucht in uw huis heeft verschillende oorzaken. Wij zetten deze oorzaken voor u op een rijtje zodat u weet waar het probleem zit. Op deze manier kunt u zelf inschatten of u het probleem zelf kan verhelpen of dat u beter een loodgieter kan inschakelen.

1 Een verstopping

Spoelt het water niet goed door in uw gootsteen, wc of wasbak? Waarschijnlijk is uw afvoer verstopt. Een verstopping brengt veel problemen met zich mee zoals stank in uw huis. Verhelp de rioollucht door met enige regelmaat uw afvoeren door te spoelen met baking soda, azijn en kokend water.

2 Lekkages

Een lekkage in uw afvoer is een veel voorkomende oorzaak van rioollucht in uw huis. Doordat er water ontsnapt aan de afvoer gaat het schimmelen op de plek waar dit water ontsnapt. Hierdoor gaat het stinken in uw huis.

3 Slechte ontluchting

Een andere oorzaak is slechte ontluchting. Bij veel neerslag in een korte tijd ruikt uw huis naar rioollucht. Dit komt doordat het riool voller is dan normaal. De stank wordt als het ware vanuit het riool uw huis ingeduwd.

4 Verschoven leidingen

De grond onder de leidingen kan wat wegzakken. Grote bomen rondom uw huis versterken dit proces. Door verzakking van de grond kan een leiding verschuiven of scheuren. Het (afval)water uit de leiding gaat lekken. Dit zorgt voor een rioollucht maar ook voor rioolvliegjes in huis.

5 Verkeerd geplaatste leidingen

Uw leidingen kunnen op een verkeerde manier zijn aangelegd. Doordat een leiding of ontluchtingspijp niet goed is aangesloten zorgt dit voor rioollucht in uw huis. Laat daarom uw leidingen aanleggen door een ervaren loodgieter.

Tips tegen rioollucht

1 De sifon schoonmaken

Een sifon zit onder iedere wastafel of gootsteen. Deze dient als stankafsluiter. In de sifon kan viezigheid achterblijven en dat hoopt langzaam op. Water stroomt steeds minder goed weg en dat zorgt voor een rioollucht. Draai de sifon los en controleer of hij vies is. Maak de sifon schoon wanneer dit het geval is.

2 Overloop schoonmaken

Iedere gootsteen of wastafel heeft een overloop. Dit is het kleine gleufje/gat dat ervoor zorgt dat er niet teveel water tegelijkertijd wordt afgevoerd. Viezigheid kan gaan ophopen in de overloop en dit gaat dan stinken. Spoel de overloop van uw wastafel of gootsteen regelmatig met soda en heet water om dit te voorkomen.

3 Controle op verstoppingen

Test of het water in uw gootstenen, wasbakken en wc’s goed wegstroomt. Is dit niet het geval? Spoel dan uw afvoer goed door met een mengsel van azijn, baking soda en heet water. Hierdoor wordt de opgehoopte viezigheid verwijdert.

4 Afvoer wasmachine schoonmaken

Rioollucht kan ook uit uw wasmachine komen. Dit komt meestal door slechte ontluchting. Draai de afvoer van uw wasmachine los en reinig deze. Draai daarna een programma met in de trommel baking soda en azijn. Dit zorgt voor een reiniging van de wasmachine en de afvoer.

Tip: Draai regelmatig een zeer heet programma om uw afvoer schoon te houden.

5 Vermijd een vloeibare ontstopper

Maak geen gebruik van vloeibare ontstopper voor uw wasbak, gootsteen of wc. Ten eerste verhelpt het de stank maar voor een bepaalde tijd. Ten tweede is het erg slecht voor het milieu en uw afvoer. De vloeibare ontstopper is zo chemisch dat het ook kan zorgen voor een lekkage.

Kosten verwijderen rioollucht

U bent vast benieuwd naar de kosten van het verwijderen van rioollucht in uw huis. Hier hangt geen vast prijskaartje aan. De prijs wordt bepaald door veel verschillende factoren:

  • De diepte van het probleem
  • De oorzaak van de rioollucht
  • Welke herstelwerkzaamheden zijn er nodig?
  • Is er camera inspectie nodig?
  • Hoeveel tijd is er nodig voor de werkzaamheden?

 

Heeft u nog steeds last van een stank in uw huis? Bent u benieuwd naar de kosten voor het verwijderen van de rioollucht in uw huis? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!