Heeft u te maken met een lekkage? Dan kan dit behoorlijk wat waterschade tot gevolg hebben. Reden genoeg om snel in te grijpen. Helaas weten veel mensen niet wat zij moeten doen als er sprake is van een lekkage. Lekt uw waterleiding? Dan raden wij u aan om de hoofdkraan af te sluiten. Op deze manier stroomt er geen nieuw water het leidingstelsel van uw woning binnen. In deze tekst vertellen wij u hoe u uw hoofdkraan kunt afsluiten.

Ga op zoek naar de hoofdkraan

Voordat u de hoofdkraan af kunt sluiten, moet u eerst weten waar deze zit. Als u de kraan nog niet eerder heeft afgesloten, weet u waarschijnlijk niet waar u moet zoeken. In het merendeel van de woningen in ons land bevindt de hoofdkraan zich in de meterkast. Omdat hier de elektrische installatie van uw woning zit, denkt u hier mogelijk niet direct aan. Toch is de hoofdkraan hier te vinden. De hoofdkraan bevindt zich vrijwel altijd helemaal onderin de meterkast, net boven de vloer.

Zo kunt u uw hoofdkraan afsluiten

De hoofdkraan ziet er anders uit dan de kraan van uw gootsteen of wastafel. Het is namelijk niet zo dat u aan een knop draait om de kraan af te sluiten. Nee, de hoofdkraan bestaat namelijk uit een hendel. Als de kraan geopend is, staat de hendel meestal in de lengte van de waterleiding. U kunt de hoofdkraan afsluiten door hem een kwartslag te draaien, zodat de hendel haaks op de leiding komt te staan.hoofdkraan afsluiten

Test of de hoofdkraan ook echt is afgesloten

Nadat u de hoofdkraan heeft afgesloten, moet u altijd even testen of er ook echt geen water meer aangevoerd wordt. Als er boven de watermeter een aftapkraantje zit, kunt u dit ter plekke testen. Er komt namelijk geen water meer uit dit kraantje als de hoofdkraan is afgesloten. U kunt ook het fonteinkraantje in uw toilet of een andere kraan openen. Er stroomt eerst nog water uit, maar de waterstroom stopt na enige tijd. Als dit het geval is, is uw hoofdkraan afgesloten.