Veelal weet men wel dat een gaslekkage niet iets is om lichtzinnig mee om te gaan. De gevaren zijn levensgroot; een gaslek kan levensgevaarlijk zijn. Toch merkt niet iedereen een gaslek direct op. Men schat wel eens dat maar liefst honderdduizenden woningen in Nederland een zogenaamde tikkende tijdbom zijn. Dat komt naar boven bij de installatie van een slimme meter.

Waarom is een gaslek ook alweer zo gevaarlijk?

Nog even kort samenvatten waarom een gaslek nu eigenlijk zo ontzettend gevaarlijk is. Een gaslek laat gas ontsnappen en dat gas ontbrandt zeer gemakkelijk. Het wordt niet voor niets gebruikt in de meeste CV ketels en gasfornuizen.

Wanneer het gas zichzelf kan verzamelen doordat het in een afgesloten of niet voldoende geventileerde ruimte terecht komt, dan kan explosiegevaar optreden. Het kleinste vonkje is dan voldoende om de boel te laten ontploffen.

Hiernaast kan een gaslek nog zorgen voor verstikking.

Een vermoeden van een gaslek

gas

Wanneer u vermoedt dat er ergens een gaslek aanwezig is, is het verstandig om uw zintuigen aan de gang te zetten. Hoort u overduidelijk iets sissen? Dan is dat een teken dat er een gaslek aanwezig is.

U kunt wat sop met water verdunnen zodat u schuim krijgt, en dit schuim op de leidingen smeren. Wanneer het sop gaat borrelen, is dat overduidelijk een teken dat er gas aan het ontsnappen is.

Wanneer u gas ruikt of hoort, dient u ogenblikkelijk de hoofdkraan af te sluiten en 112 te bellen. Verlaat de woning en ga ook nooit met een vlammetje op zoek naar een gaslekkage. Onthoud dat een gaslek echt levensgevaarlijk kan zijn. Er ontploffen elke keer weer woningen door een gaslek, dus zorg dat dat u niet kan overkomen en wees uitermate voorzichtig en goed op uw hoede.