Net als hemelwater wordt het water dat je in huis gebruikt ook afgevoerd naar het riool. Via afvoerbuizen komt dit water uiteindelijk in de riolering terecht. De meeste mensen denken dan ook dat de riolering alleen gevuld is met water. Dit is echter niet het geval. Naast water zit er namelijk ook lucht in het rioolstelsel. Op bepaalde momenten moet deze lucht uit het riool kunnen ontsnappen. Dit is het geval wanneer er water wordt aangevoerd, bijvoorbeeld na het doorspoelen van jouw toilet. Om dit goed te laten verlopen, is iedere woning in Barendrecht voorzien van een systeem voor ontluchting.

Hoe gaat ontluchten in zijn werk?


Het ontluchten van de riolering gebeurt automatisch. Iedere woning in ons land is daarom voorzien van een ontluchtingspijp. Deze tref je doorgaans aan op het dak van een huis. Dankzij het systeem kan lucht uit het riool ontsnappen. Dit is niet de meest prettige lucht. Het riool bevat namelijk veel afvalwater en daar komt een behoorlijke stank vanaf. Dankzij het ontluchtingssysteem heb je zelf geen last van deze stank. De stinkende lucht wordt namelijk aan de buitenlucht afgegeven via de pijp op het dak van jouw woning.

Problemen met het ontluchtingssysteem


Doorgaans doet het ontluchtingssysteem van jouw riolering gewoon zijn werk. Het systeem kan op den duur echter mankementen gaan vertonen. Borrelt er water in jouw afvoer? Dan duidt dit vaak op problemen met het ontluchten van de riolering. De lucht ontsnapt in dat geval via jouw sanitair, meestal via de toiletpot. Hierdoor kan het behoorlijk gaan stinken in huis.

Loodgieter kan probleem verhelpen

Ervaar je problemen met het ontluchtingssysteem van jouw riolering? Dan hangt er mogelijk een penetrante lucht in huis. Dit is geen pretje. Reden genoeg dus om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Hiervoor schakel je een loodgieter in. Hij zorgt ervoor dat jouw riolering binnen de kortste keren weer ontlucht kan worden. De overlast is zodoende dus snel verleden tijd.